Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: február 13, 2023

Nezapar – Biztonságos és természetes megoldás a kártevő poloskák ellen

Nezapar – Biztonságos és természetes megoldás a kártevő poloskák ellen

Az utóbbi időben a Koppert vállalatnak sikerült kereskedelmi mennyiségben nevelnie Trissolcus basalis parazita darazsakat, amelyek hatékonyan alkalmazhatók a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) elterjedésének megelőzésére és az enyhe fertőzöttség felszámolására. Napjainkban a zöld vándorpoloska egyre jelentősebb kártevővé válik az északnyugat-európai üvegházakban és a világ más részein. A Koppert 2023. január 30-án vezette be új biológiai megoldását, a Nezapar a holland, belga, francia és magyar piacon.

A zöld vándorpoloska sokféle táplálékon megél, ami azt jelenti, hogy számos fontos haszonnövény esik áldozatául. Feltehetően Etiópiából származik, de mára szinte az összes trópusi és szubtrópusi területen elterjedt és tovább terjed a mérsékelt égövi területeken is, ahol főként hajtató berendezésekben van jelen. Az éghajlatváltozás miatt előrevetíthető, hogy ez a nagy pusztítást okozó rovar kultúrnövények egyre szélesebb körét fogja támadni, ami egyre nagyobb fejtörést okoz a termelők számára.

A Nezapar természetes megoldást kínál a gazdák számára egy súlyos problémára, amelyet ez idáig csak vegyszeres kártevőirtással lehetett orvosolni.

„A parazita darazsakról és a poloskák fejlődését befolyásoló, parazitáló képességükről egy ideje már olvashatunk tudományos folyóiratokban. Most viszont sikerült olyan mennyiségben nevelnünk Trissolcus Basalist, amely lehetővé teszi kereskedelmi forgalmazásukat” – magyarázza Tim Bossinga termékmenedzser. „Az egy csomóban lerakott Nezara petékbe beköltöző Trissolcus a krémszínű petéket 10–12 nap elteltével a termelő számára is látható módon fekete színűvé változtatja. A frissen kikelt darazsak előbújnak a poloskapetékből, majd további poloskapetét parazitálnak.

Ez a folyamat újra és újra lejátszódik, hatékony biológiai megoldást kínálva ez ellen az egyre nagyobb számban pusztító üvegházi rovar ellen.” Tim hangsúlyozza, hogy a Nezapar leghatékonyabban megelőzésre használható, így nagyon fontos, hogy a Trissolcus már azelőtt őrizze a növényt, hogy a Nezara betelepülne az üvegházba.

A poloska egyre szélesebb körű üvegházi elterjedésével szembesülő spanyol, francia, magyar, holland és belga termelők részvételével zajlott hatékonyságvizsgálatok kedvező eredménnyel zárultak. „Kijuttattuk a termőterületre a Nezapar darazsakat, és a vegyszeres védekezési módszerekkel összevetve igen kedvező eredményt kaptunk. Korábban ezeket a poloskákat csak rendkívül ártalmas vegyszerekkel tudtuk távol tartani. A Nezapar forgalomba hozatala jelentős lépés, ami lehetővé teszi számunkra, hogy továbbfejlesszük a biológiai védekezést és teljesen felszámoljuk a Nezara fertőzést. A Nezapar segítségével a gazdák továbbra is támaszkodhatnak a termőterületen alkalmazott organikus rendszereikre” – meséli lelkesen Tim.

Elnyertük a Sival d’Or aranyérmet
Az elmúlt héten a Sival 2023. évi innovációs versenyének zsűrije a Nezaparnak ítélte oda a Sival d’Or aranyérmet. A Sival az egyetlen olyan kereskedelmi vásár Franciaországban, amely a kertészeti, a mezőgazdasági, a szőlészeti és a fatermesztési ágazatban termelt minden növényfajta számára kínál szolgáltatásokat és felszereléseket. Tim Bossinga termékmenedzser szavaival élve: „Ez a díj megkoronázza minden kollégánk teljesítményét, akik a világ különböző pontjain lehetővé tették ennek az ígéretes parazita darázsfajnak a piaci bevezetését.”

A termék leírása és alkalmazása
A Nezapar 5000 bábot tartalmazó 90 ml-es kartonhengerben kerül forgalomba. A bábok Dibox dobozokban juttathatók ki a növényzetre.