Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: november 30, 2020

A Spical több lépéselőnyt is biztosít a takácsatkákkal szemben

A Spical szinte olyan, mintha biztosítással rendelkezne a takácsatkák ellen. Ha még az atkák első jeleinek észlelése előtt beveti a terméket, biztos lehet benne, hogy a Spical sikerrel hárítja majd el a takácsatkavészt. És nem csupán a jelentős károktól menti meg a termelőt, hanem a vegyi növényvédő szerek használatának szükségességét is csökkenti – tehát minden téren előnyös.

A takácsatka rendkívül bosszantó kártevő – és ezzel még enyhén fogalmaztunk. Szaporodás révén az atkák egyedszáma exponenciálisan növekszik, így a fertőzés olajfolthoz hasonló módon terjed a növényzetben. A takácsatkák útját az általuk szőtt csúf hálók és elsárgult levelek kísérik, amelyek egy idő után lehullanak, csökkentve a fotoszintézist. Mindez gátolja a zöldségnövények és dísznövények fejlődését, és akár eladhatatlanná is teheti a termést, illetve a növényt, ami könnyen több millió forintos bevételkiesést okozhat!

Korai kihelyezés

Ezt a mizériát egyszerűen elkerülhetjük azáltal, hogy idejekorán intézkedünk. Konkrétan ez azt jelenti, hogy Spical termékünket még a takácsatkák megjelenése előtt, illetve a legelső foltok kialakulása után ajánlott kihelyezni. A Spical korai kihelyezését segíti elő az a tény, hogy a ragadozó atkák képesek túlélni a takácsatkáktól eltérő élelemforrásokon – rovarokon, virágporon –, miközben benépesítik a növénykultúrát, türelmesen várva a takácsatkák felbukkanását.

Spical_2.jpg

Lassú kibocsátású tasakok

A Spical-Plus és a Spical Ulti-Mite megelőzésre különösen alkalmas, mivel olyan lassú kibocsátású tasakok formájában kerülnek fogalomba, amelyek a ragadozó atkák mellett energiagazdag táplálékot is tartalmaznak. A táplálék révén a tasakok folyamatosan és nagy létszámban új atkákat „termelnek”, hiszen az atkák továbbra is szaporodnak, majd áttelepülnek a növényzetre.

Néha előfordul, hogy a helyzet kicsúszik a kezünk közül, és a már amúgy is jelentős igénybevételnek – például forróságnak és szárazságnak – kitett növénykultúrában számottevően megugrik a fertőzöttség szintje. Ebben az esetben a Spidex vagy bármely hasonló termék bevetésével erősíthetjük a Spical hatását. A Spidex egy másik ragadozó atkafajt tartalmaz, amely szintén kedveli a takácsatkát.

Kevesebb vegyszer, nagyobb haszon

A Spical a növényvédő szerek használatának jelentős visszaszorítását lehetővé tévő integrált kártevő-szabályozási rendszer része. Ez a megközelítés számos előnyt kínál:

  • A vegyszeres permetezés minden formája károsítja a növényt, ami a permetezési alkalmak számának csökkentésével elkerülhető.
  • Ha mérsékeljük a növényvédő szerek használatát, kevesebb szermaradvány kerül a termésre. A vásárlók és egyre szigorodó elvárásaik egy másik, növekvő jelentőségű tényező, amellyel számolnunk kell.
  • A takácsatka gyorsan ellenállóvá válik a növényvédő szerekkel szemben. Ha nem kell annyit használnunk, a növényvédő szerek megőrzik hatékonyságukat azokban a helyzetekben, amikor igazán szükség van rájuk.
  • Az integrált kártevő-szabályozás azonban – megfelelő alkalmazása esetén – olcsóbb megoldás, mint a vegyszerhasználat.