Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: március 26, 2021

Fejlett biológiai védekezés a takácsatkafélékkel szemben a Spidex Vitallal

Hungary_news.jpg

Fejlett biológiai védekezés a takácsatkafélékkel szemben a Spidex Vitallal

A takácsatkafélékkel szembeni biológiai védekezés úttörője, a Koppert Biological Systems továbbfejlesztette biológiai megoldást kínáló, népszerű Spidex termékét, amely mostantól világszerte még hatékonyabb segítséget nyújt a termelőknek. A több különböző fejlődési stádiumban szállított ragadozó atkák hosszabb távon és erőteljesebben képesek szembeszállni a takácsatkák okozta fertőzésekkel. Az egyesült államokbeli, holland, mexikói és kanadai termelők hivatalosan február 15-től juthatnak hozzá Spidex Vital termékünkhöz, amely röviddel ezután, az év 13. hetében forgalomban kerül a világ többi részén is.

A nőstények jobb peterakási képességének köszönhetően a ragadozó atkák hamarabb benépesítik a növényzetet, így a Spidex Vital hatékonyabban számolja fel a takácsatka-gócpontokat. Az új összetétellel végzett kísérletek azt mutatják, hogy a ragadozó atkák keresési képessége immár nagyobb távolságra és hosszabb időtartamra terjed ki, mivel a kifejlett példányokhoz idővel csatlakoznak a fejlődésben lévő nimfák, folyamatosan növelve a populációt.

Takácsatkák elleni küzdelemre születtek

Az új összetétel és a jobb tápanyagellátás biztosítja a Phytoseiulus persimilis populáció energikus fejlődését, így a legjobb eséllyel veszi fel a küzdelmet a megfertőzött növényeken kialakult gócpontokkal. A hosszan tartó és folyamatos tevékenység garantálása érdekében a Spidex Vital különböző fejlődési szakaszban lévő atkákat, így petéket, lárvákat, különböző stádiumban lévő nimfákat és imágókat egyaránt tartalmaz. A kísérletek igazolták, hogy a ragadozó atkák nagyobb számban lepik el a fertőzött leveleket, emellett bizonyítékot szolgáltattak a Spidex Vital atkák ragadozó tevékenységére.

A Koppert folyamatos K+F törekvéseinek és a továbbfejlesztett termelési folyamatnak köszönhetően javulást értünk el mind a minőség, mind a tápanyagellátás biztosítása terén.

„A Spidex Vital ragadozó atkái a kijuttatást követően energikusan látnak munkához” – állítja Tim Bossinga, a Koppert termelési vezetője. „A nőstényeknek elegendő energiát biztosítunk petéik neveléséhez, így kijuttatásukat követően azonnal megkezdhetik a peték lerakását. Korábban petéik neveléséhez először táplálékot kellett szerezniük a helyszínen. Miután azonnal megkezdhetik a peték lerakását, ugyanannyi idő alatt több petét képesek lerakni, ami jelentősen fokozza a biológiai védekezés hatékonyságát.”

Hungary_news2.jpg

Bizonyítottan ragadozó életmód

A Spidex atkáinak jellegzetes narancssárga-piros színét a takácsatkákban lévő festékanyag idézi elő. A Spidex Vital atkái eredetileg fehérek, de a takácsatkák elfogyasztásával festékanyag kerül a szervezetükbe, amelynek hatására megváltoztatják színüket. Ez a színváltozás jelzi, hogy a Spidex atkák végzik a dolgukat!

Ha belegondolunk, hogy mindez 53 évvel ezelőtt vette kezdetét, amikor a vállalat alapítója, Jan Koppert felfedezte a ragadozó atkák jótékony hatását, és megkezdte termelésüket a Koppert Biological Systems vállalatnál. A Spidex névre keresztelt termék vált az alapjává a biológiai védekezés mára már nemzetközileg elismert vezető erejének. A Spidex Vital a következő szintre emeli a takácsatkákkal szembeni biológiai védekezést a világ termelői számára.

Bővebb tájékoztatás