Hemiptera

Fehérlegyes

Mik azok a fehérlegyek?

A fehérlegyek az Aleyrodidae családba tartozó apró, szárnyas rovarok egy csoportja. Azért nevezik őket "fehérlegyeknek", mert jellemzően fehér vagy sárgás színűek, és gyakran a levelek alsó oldalán találhatók.

A fehérlegyek nem valódi legyek, hanem a Hemiptera rendbe (valódi poloskák) tartoznak. A levéltetvekkel és a pikkelyes rovarokkal együtt a Sternorrhyncha osztályba tartoznak. A leggyakoribb fajok az üvegházi fehérlegy, Trialeurodes vaporariorum, és a dohány fehérlegy, Bemisia tabaci. Mindkettő széles körben elterjedt, polifág és nagyjából hasonló körvonalakkal rendelkezik.

A fehérlegy számos különböző környezetben megtalálható, de különösen gyakoriak az üvegházi környezetben és a mezőgazdasági területeken. A növények nedvével táplálkoznak, ami a levelek károsodását és a növekedés elmaradását okozhatja. Növényi vírusokat is átvihetnek egyik növényről a másikra.

Play

A fehérlegy életciklusa

A fehérlegyeknek hat különböző fejlődési stádiuma van: a tojás, az első, második, harmadik és negyedik lárvastádium, valamint a kifejlett rovar.

A tojások elliptikusak, és gyakran kör alakban rakódnak le. A fiatal lárvákat, amelyeknek a kikeléskor már jól fejlett lábuk és csápjuk van, "kúszómászóknak" nevezik. Kikelés után több órán át aktívan keresik a megfelelő helyet a levélen, ahol táplálkozhatnak. Ha már megtalálták ezt a helyet, a lárvák fejlődésének teljes ideje alatt ott maradnak. A második és harmadik lárvastádiumban a lábak és az antennák egy vagy két szegmensre csökkennek, és már nem láthatók. A negyedik lárvastádiumban a rovar végül laposabbá, majd később kövérebbé válik, és a kutikula megkeményedik.

A rovar szőrzetének növekedése a levéltől függ: minél hosszabb a levél szőrzete, annál hosszabb a rovar szőrzete. Más szóval a lárva alkalmazkodik annak a levélnek a szerkezetéhez, amelyen él. A nagyon szőrös leveleken a lárva néha deformálódhat, ha a növekedést a merev szőrök akadályozzák. Amint a negyedik lárvastádiumban a kifejlett fehérlegy vörös szemei láthatóvá válnak, a stádiumot "bábnak" nevezik. A különböző fehérlegyfajok a bábállapotban különböztethetők meg legkönnyebben egymástól.

A kifejlett egyed egy jellegzetes alakú nyíláson keresztül bújik ki a báb megkeményedett hámjából; a báb felső felületén a már meglévő varratok mentén felhasad, és T alakú nyílást hoz létre. A frissen kelt fehérlegyeknek két pár átlátszó szárnya van; később ezt a két szárnypárt és a testet fehér, viaszos por borítja, amely a rovar jellegzetes megjelenését adja. A kifejlett fehérlegyek többnyire a fiatal levelek alján találhatók, ahol lerakják petéiket. Ha a növényt megrázzuk, a kifejlett egyedek felrepülnek, majd visszatérnek a levelek aljára.

A fehérlegy felismerése

A fehérlegyek a következő jellemzők alapján azonosíthatók:

 • Méret és alak: A fehérlegyek kisméretű, szárnyas rovarok, amelyek jellemzően 1-2 mm hosszúak. Jellegzetes, háromszög alakúak, és szárnyaikat nyugalmi állapotban függőlegesen tartják a testük felett.
 • Szín : Ahogy a nevük is mutatja, a fehérlegyek általában fehér vagy halványsárga színűek. Ez a kifejlett egyedek által termelt viasznak köszönhető, amely a testüket és a szárnyaikat borítja. Egyes fajok szárnyán vagy testén sötét jegyek vannak.
 • Mozgás: A fehérlegyek gyengén repülnek, és inkább a növények körül röpködnek, mintsem egyenes vonalban repülnének. Gyakran a levelek alján találhatók, ahol növényi nedvvel táplálkoznak.
 • Károkozás: A fehérlegyek a növényi nedvvel táplálkozva kárt okozhatnak a levelekben. Ez sárguláshoz, hervadáshoz vagy korai levélhulláshoz vezethet.

Ha gyanítja, hogy fehérlegy-fertőzés van, fontos, hogy meggyőződjön a jelenlétükről, és megfelelő intézkedéseket tegyen a populációjuk megfékezésére.

Fehérlegyes kár

A fehérlegyek által okozott károkat több látható jelről lehet felismerni. Íme a fehérlegy-kártétel néhány gyakori jele:

 • A levelek sárgulása: A fehérlegyek növényi nedvvel táplálkoznak, ami a fertőzött növények leveleinek sárgulását és végül lehullását okozhatja. Ez a sárgulás gyakran kifejezettebb a növény alsó levelein.
 • Kicsinyes növekedés: A fehérlegy-fertőzés hatására a növények növekedése lassulhat, vagy el is satnyulhat. Ennek oka, hogy a rovarok tápanyagot vonnak el a növénytől, miközben annak nedvével táplálkoznak.
 • Ragadós maradványok: A fehérlegyek mézharmatnak nevezett cukros anyagot választanak ki, amely bevonhatja a fertőzött növények leveleit és szárát.
 • Korompenész: A mézharmat elősegítheti egy fekete, kormos penészgomba kialakulását is, amely beboríthatja a fertőzött növények leveleit és szárát. Ez a penész tovább csökkentheti a növény fotoszintetizáló és növekedési képességét.
 • A növény hervadása vagy elhalása: Súlyos esetekben a fehérlegy-fertőzés a növények hervadását és elhalását okozhatja. Ez akkor fordulhat elő, ha a rovarok nagyon nagy számban vannak jelen, és erősen táplálkoznak a növényen.

Fehérlegy-fajok

A fehérlegyeknek számos különböző faja létezik, de a leggyakoribbak közé tartozik az üvegházi fehérlegy(Trialeurodes vaporariorum) és a dohány fehérlegy(Bemisia tabaci).

 • Üvegházi fehérlegy(Trialeurodes vaporariorum): Ez a faj az egyik legelterjedtebb és legkártékonyabb fehérlegy-kártevő. Ahogy a neve is mutatja, általában üvegházi környezetben fordul elő, ahol a növények széles skáláján, többek között paradicsomon, uborkán és paprikán élősködik. Az üvegházi fehérlegy kisméretű, fehér rovar, rövid csápokkal és viaszos megjelenéssel.

 • Dohánybogár(Bemisia tabaci): Ez a faj számos kultúrnövény, köztük a gyapot, a zöldségek és a dísznövények jelentős kártevője. Általában meleg éghajlaton fordul elő, és a növényi nedvekkel táplálkozva és vírusokat továbbítva jelentős károkat okozhat a növényekben. A dohányfehérlepke kisméretű, fehér rovar, hosszú csápokkal és enyhén sárgás árnyalattal. Ezt a fajt ezüstlevelű fehérlegynek(Bemisia argentifolii) is nevezik, de ez a név valójában ugyanarra a fajra utal.

Hogyan lehet megelőzni a fehérlegyet

A fehérlegy-fertőzés megelőzése érdekében többféle intézkedést is tehet:

Helyes növénytermesztési gyakorlatok alkalmazása

Tartsa fenn a növények egészségét megfelelő öntözéssel, tápoldatozással és a növények közötti megfelelő távolság biztosításával. Az egészséges növények kevésbé fogékonyak a fehérlegy-fertőzésre.

Szigorú higiénia gyakorlása

Tartsa tisztán a termőterületet, és tartsa távol a törmelékektől, gyomoktól és növényi maradványoktól, amelyek a fehérlegyek számára rezervoárként szolgálhatnak. Rendszeresen távolítsa el és ártalmatlanítsa a fertőzött növényi anyagokat.

Rendszeres ellenőrzés

Rendszeresen ellenőrizze a növényeit a fehérlegyek jelei, beleértve a kifejlett rovarokat, a nimfákat vagy a jellegzetes ragacsos mézharmatot. A megfigyelés elősegítése érdekében helyezzen el a termesztett növényekben stratégiailag elhelyezett ragadós csapdákat, amelyekkel a kifejlett fehérlegyeket elkaphatja, és betekintést nyerhet a populáció szintjébe. A korai észlelés lehetővé teszi az azonnali intézkedést, és megakadályozza a fertőzés terjedését.

Fizikai akadályok használata az üvegházakban

Szereljen rovarálló rácsokat az olyan nyílásokra, mint a szellőzőnyílások és ajtók, hogy megakadályozza a fehérlegyek bejutását a termesztési területre. Ez segít fizikai akadályt létrehozni, és csökkenti a fertőzés esélyét.

Biológiai védekező szerek bevitele

Használja a fehérlegyek természetes ellenségeit, például parazita darazsakat, ragadozó atkákat, ragadozó bogarakat vagy entomopatogén gombákat. Ezek a hasznos organizmusok segíthetnek a fehérlegy-populációk ellenőrzésében azáltal, hogy táplálkoznak belőlük vagy petéikből.

Váltogassa a növénykultúrákat és a növények változatosságát - szabadföldi növények

Kerülje a fogékony növényfajok folyamatos termesztését. Váltogassa a növényeket, hogy megzavarja a fehérlegy életciklusát és csökkentse a fertőzés kialakulását. Emellett a változatos növénykultúrák ültetése kevésbé kedvező környezetet teremthet a fehérlegyek számára.

Play

Fehérlegy elleni védekezés videók

Nézze meg a videót, vagy látogasson el Youtube-csatornánkra, és nézze meg a fehérlegy elleni termékeinket működés közben.

A fehérlegy biológiai védekezése

A fehérlegy biológiai védekezésére számos természetes ellenség használható, köztük parazita darazsak, poloskák és ragadozó atkák. Ezek a hasznos rovarok és atkák életciklusuk különböző szakaszaiban táplálkoznak vagy élősködnek a fehérlegyön, csökkentve a populációkat és megakadályozva a termés további károsodását.

Parazita darazsak

Az Encarsia formosa (En-Strip) és az Eretmocerus eremicus (Ercal) parazita darazsakat gyakran használják az üvegházi kultúrákban a fehérlegy populációinak ellenőrzésére. A nőstény darazsak a fehérlegy nimfák belsejébe rakják petéiket, ahol a fejlődő darázslárva belülről kifelé fogyasztja a gazdaszervezetet, és végül elpusztítja a fehérlegyet.

Ragadozó atkák

Hasonlóképpen, a ragadozó atkák, mint például az Amblyseius swirskii (Swirski-Mite, Swirski-Mite LD, Swirski-Mite Plus, Swirski Ulti-Mite), Amblydromalus limonicus (Limonica) és Amblyseius andersoni (Anso-Mite, Anso-Mite Plus) szintén hatékony természetes ellenségei a fehérlegynek. Ezek a ragadozó atkák a fehérlegy petéivel és nimfáival táplálkoznak, és rövid idő alatt jelentősen csökkenthetik a fehérlegy populációkat. Ezek a ragadozó atkák nem használhatók paradicsomban, mivel megtapadnak a paradicsom mirigyszőrök által termelt ragacsos anyagban.

Ragadozó poloskák

Paradicsomban a ragadozó poloska Macrolophus pygmaeus (Mirical) gyakran használatos a fehérlegy elleni védekezésre.

Entomopatogén gombák

Az entomopatogén gombák, mint például a Lecanicillium muscarium (Mycotal) szintén hatékonyak a fehérlegy elleni biológiai védekezésben. Ezek a gombák megfertőzik és elpusztítják a fehérlegyet azáltal, hogy behatolnak a kutikulába, és a rovar belsejében növekednek, végül elpusztítják azt.

Segítségre van szüksége?