Beporzási ellenőrző lista paradicsomhoz

Beporzási ellenőrző lista paradicsomhoz

A poszméhek kiválóan alkalmasak a paradicsomnövények beporzására. A Koppert beporzási ellenőrző listájából megtudhatja, hogyan érheti el a legjobb beporzási eredményeket.

A beporzás során a poszméh beleharap a virágba, és megrezegteti azt. Ez az úgynevezett rezegtetéses beporzás. A poszméh rágószervének virágon hagyott lenyomata (a harapásnyom) egy–négy óra alatt bebarnul, lehetővé téve a poszméhek tevékenységének nyomon követését. Már egyetlen látogatás során is elegendő pollen gyűlik össze a beporzáshoz. A termésfejlődés a virág beporzását követően indul meg.

A virágot még bezáródása előtt be kell porozni. A környezeti feltételektől függően a virágok egy–három napig maradnak kinyílt állapotban. A beporzás hatékonyságának ellenőrzéséhez a termőterület különböző pontjairól gyűjtsön össze 20 bezáródott virágot. Valamennyi bezáródott virágon látszódnia kell a harapásnyomoknak. A bezáródott virágok pontos képet adnak a helyzetről. Az egy napnál hosszabb ideig nyitott virágokon egy–öt harapásnyomnak kell lennie.

Legalább kétnaponta ellenőrizze a poszméhek aktivitását. Új poszméhkaptár kihelyezésére akkor van szükség, ha csupán egy vagy két harapásnyomot észlel az egyes virágokon.

A pollenkibocsátás 50–80%-os relatív páratartalom esetén a legintenzívebb. 80–85% feletti relatív páratartalom esetén megszűnik a pollenkibocsátás, aminek következtében a poszméhek tevékenysége leáll. 50%-os relatív páratartalom alatt pedig csökken a pollen megtermékenyítő képessége, ami akadályozhatja a termésfejlődést. Ilyenkor a poszméhek továbbra is gyűjtik a pollent, harapásnyomokat is hagynak, de a növény termése nem fog kifejlődni.

A poszméhek 8 és 32 Celsius fok közötti hőmérsékleten tevékenyek. Optimális aktivitási szintjüket 8 és 28 Celsius fok közötti hőmérsékleten érik el. 28 és 32 Celsius fok között hőmérsékleten aktivitási szintjük fokozatosan csökken. Ennél is magasabb hőmérsékleten pedig már nem repülnek ki a kaptárból. Ettől a pillanattól kezdve ugyanis a kaptár lehűtésén tevékenykednek egészen addig, amíg a hőmérséklet ismét 32 Celsius fok alá nem süllyed.

A megfelelő beporzás alapja az egészséges növény és a kellő mennyiségű egészséges virág jelenléte. Számos tényező károsíthatja a növény egészségét, csökkentve ezáltal az egészséges virágok mennyiségét. A potenciális veszélyforrások közé tartozik a vízhiány, a kiegyensúlyozatlan tápanyagpótlás, a vírusok, növényi betegségek, kártevőfertőzések hatása, az elégtelen vagy túlzott növekedés, a szélsőséges klimatikus viszonyok, valamint a vegyszerek növényekre és virágokra gyakorolt hatása.

A poszméhek állandó hőmérsékleten tartják a kaptárt. A hosszú ideig túlságosan magas környezeti hőmérsékletnek kárát látja mind a kaptár, mind a kolónia. Ezért helyezze a poszméhkaptárt a leghűvösebb helyre, de legalábbis árnyékba, különösen a nap legmelegebb időszakában. Gondoskodjon arról, hogy a kaptárt a sötét téli időszakban is érje napfény. Árnyékot biztosíthat maga a növény, egy láda vagy más árnyékoló eszköz. A forró időszakokban szükség van plusz intézkedésekre, például a kaptár hűtésére.

  • A kaptárt mind a poszméhek, mind az emberek számára könnyen észrevehető pontra helyezze.
  • A kaptárt mindenképpen tegye sík felületre.
  • Védje a kaptárt a páralecsapódástól és az esővíztől.

Nem minden kémiai hatóanyag alkalmas poszméhekkel való együttes használatra. Tekintse át a mellékhatások listáját, amely egyaránt rendelkezésre áll papíralapon és az interneten, vagy konzultáljon egyik tanácsadónkkal.

Egy csoportban legfeljebb három kaptárt helyezzen el. Gondoskodjon arról, hogy a kaptárak kijárata különböző irányba nézzen, de ne a növények felé.