Szabadföldi beporzás

A beporzás kulcsszerepet játszik a gyümölcsök és a magvak kialakulásában. A szabadföldi növénytermesztésben a hatékony beporzás a bőséges termés és a fenntartható mezőgazdaság kulcsa.

A szabadföldi környezetben a méhek a leghatékonyabb és legmegbízhatóbb beporzók közé tartoznak. Keresőtevékenységük lehetővé teszi a növények keresztbeporzását, növeli a genetikai sokféleséget és elősegíti a növények erőteljes növekedését.

Különösen a poszméhek a természet legjobb beporzói a szabadföldi növények, például a cseresznye, az alma és a körte esetében. Ezek a növények jelentősen javítják mind a terméskötődést, mind a gyümölcsök minőségét. Robusztusak, és még kedvezőtlen időjárási körülmények, alacsony hőmérséklet és alacsony fényintenzitás mellett is végzik értékes munkájukat. A poszméhek akár kétszer több virágot látogatnak meg, és akár 2,7-szer több virágport juttatnak át, mint a mézelő méhek, így a termelőknek repülőrajtot adnak az optimális beporzáshoz.

A poszméhek előnyei nyílt terepen

A szabadföldi növények beporzása terén a termelők általában mézelő méheket és poszméheket is alkalmaznak. Ez a két beporzó azonban számos szempontból jelentősen különbözik egymástól, beleértve a megjelenést, a táplálékigényt, az élettartamot, a kommunikációt és különösen a beporzás hatékonyságát.

A dongók nagyobb testükkel és jellegzetes tulajdonságaikkal számos előnyt kínálnak a mézelő méhekkel szemben a beporzási eredmények javításában:

Pollenszállító képesség

A poszméhek pollenszállító képessége jelentősen jobb, mivel virágonként körülbelül 2,7-szer több virágport raknak le, mint a mézelő méhek. Ez a rengeteg virágpor elősegíti az erőteljes beporzást, és hozzájárul az egyenletesebb és nagyobb gyümölcsök és zöldségek fejlődéséhez, ami végső soron a terméshozam növekedéséhez vezet.

Alkalmazkodóképesség az időjárási körülményekhez

A poszméhek lenyűgöző alkalmazkodóképességet mutatnak a különböző időjárási körülményekhez, ami a testhőmérséklet szabályozására való képességüknek köszönhető. Ez az egyedülálló tulajdonság lehetővé teszi számukra, hogy a hőmérséklet szélesebb tartományában aktívak maradjanak, így különösen hatékony beporzókká válnak még hűvös és nedves időjárási körülmények között is, amikor a mézelő méhek csökkentett aktivitást mutatnak.

Kültéri növények beporzása

Rövid virágzású növények

A szilva, az őszibarack, a kajszibarack és a mandulafa néhány rövid virágzású szabadföldi kultúra. A beporzás és a terméskötődés hatékony időszaka csak néhány hétig tart. Ebben a kritikus időszakban elengedhetetlenek a hatékony és aktív beporzók, például a poszméhek. A legjobb beporzás kora reggel történik, ezért a korán kelő poszméhek használata ajánlott.

ANatupol Booster olyan növények számára lett kifejlesztve, amelyek rövid (egy-négy hétig tartó) intenzív virágzási időszakkal rendelkeznek, és amelyek sok nektárt termelnek. A korai virágzású növényekhez a Natupol Trio extra szigeteléssel jobb választás.

Hosszan virágzó növények

Ezek a növények, mint például az alma, a körte vagy az avokádó, amelyekre jellemző a hosszabb virágzási időszak, folyamatos nektár- és pollenforrásokat biztosítanak, így a poszméhek számára a teljes aktivitási ciklusuk alatt biztosítják a táplálékhoz való hozzáférést.

A Tripol, amely 3 nagyszámú kolóniát tartalmaz, a legjobb választás a hosszú virágzású növényekhez.

Kültéri növények beporzási tanácsai

Az optimális beporzás elérése a szabadföldi növényeknél létfontosságú a bőséges terméshozam és az egészséges, virágzó növények biztosítása érdekében. Tanácsadásaink célja, hogy az Önhöz hasonló termelők értékes ismeretekkel és bevált stratégiákkal rendelkezzenek a hatékony beporzás elősegítése érdekében. Ha követi ajánlásainkat, a természet beporzóiban rejlő teljes potenciált kihasználhatja, és figyelemre méltó javulásnak lehet tanúja a termesztett növények termelékenységében.

Kültéri beporzási termékek