Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: december 10, 2020

A Talaj Világnapja

Afbeelding1.jpg

Tartsuk életben a talajt, védjük biológiai sokféleségét

A 2020. évi Talaj Világnapja és a világnap alkalmából indított „Tartsuk életben a talajt, védjük biológiai sokféleségét” kampány arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy az egészséges ökoszisztémák és az emberi jólét fenntartásának elegedhetetlen feltétele, hogy kezeljük a talajgazdálkodást érintő sokasodó kihívásokat, megállítsuk a talaj biodiverzitásának csökkenését, tudatosítsuk a talaj fontosságát, és szerte a világon ösztönözzük a kormányokat, szervezeteket, közösségeket és egyéneket arra, hogy proaktívan javítsák a talaj egészségi állapotát.

A talajban élő szervezetek rendkívül bonyolult egységet alkotnak. „A talaj szabad szemmel nem látható miriád organizmusnak ad otthont, köztük fonálférgeknek, baktériumoknak, gombáknak és más mikroorganizmusoknak, valamint a rovarokhoz, atkákhoz és földigilisztákhoz hasonló makroorganizmusoknak – hogy csak néhányat említsek. Egy teáskanálnyi felső talajrétegben általában számos különböző faj és több milliárd mikroorganizmus él” – állítja Age Tanja, a Koppert agronómiai fejlesztőmérnöke. Ezek a különféle organizmusok kapcsolatba lépnek egymással, valamint az ökoszisztémát alkotó növényekkel és állatokkal, tevékenységek bonyolult hálózatát hozva létre. A talaj többi alkotóelemével kialakított szimbiotikus kapcsolatai és interakciói alapján a növények gyökérzete is a talajban lévő organizmusnak tekinthető.

Acrobat-document

A talaj a földi élet nélkülözhetetlen forrása. Szabályozza a vízrendszereket, a szénkibocsátást, biztosítja a növények tápanyagfelvételét, javítja egészségüket és táplálja az emberiséget. A talaj tartalmazza az élőlények számára szükséges tápanyagok többségét.

Az emberi beavatkozás azonban jelentősen megbolygatja a törékeny földfelszínt. A fák és a növények óvják a talajt, mégis minden évben több millió fát vágunk ki, és a földeket olyan módszerekkel műveljük meg, amelyek gyakran károsítják a talajt. „Városaink is gyors ütemben terjeszkednek. Nap mint nap egyre több földterület válik a városok részévé. A beépített területeken a talajt beton, kőburkolat vagy aszfalt fedi, amelyen semmi nem tud nőni. Ezáltal a talaj elveszti funkcióját” – hangsúlyozza Age. „Emellett a vegyi növényvédő szerek és műtrágyák túlzott használata is rontja a talaj minőségét. Ez a gyakorlat a talajban élő számos hasznos gomba és baktérium pusztulását okozza. Fontos lenne ráébrednünk arra, hogy a létező mikroorganizmusoknak csupán egy töredéke tekinthető kórokozónak. Az organizmusok döntő többsége hasznos és az ökoszisztéma szempontjából létfontosságú. A vegyi növényvédő szerek túlzásba vitt használata felborítja a talaj egyensúlyát; ez áll bizonyos növényi betegségek hátterében” – folytatja Age. A talaj minőségi romlása több millió ember megélhetését veszélyezteti. A talajpusztulás megakadályozása alapvető fontosságú az emberiség jólétéhez.

A termékeny talaj felbecsülhetetlen értékkel bír jövőnk és egészségünk számára. Ha szerves anyagokat adunk a talajhoz, azzal tápláljuk a hasznos gombákat és baktériumokat. A gombák, baktériumok, fonálférgek és protozoák együttesen alkotják a talaj táplálékhálózatát. Ebben a hálózatban rejlik az egészséges élelmiszerek termeléséhez szükséges minden megoldás. A műtrágyák túlzott alkalmazása rontja a talajminőséget, ami kihatással van a növények által a talajból felvehető tápanyagokra. Amennyiben műtrágyák helyett szerves anyagokat juttatunk a talajba, segítünk a növényeknek abban, hogy erősebbé és egészségesebbé váljanak – ráadásul hatékonyan védjük egészségünket és megteremtjük az élelmiszerbiztonságot. A talaj termékenysége fontosabb, mint valaha. A FAO egyik nemrégiben közzétett jelentése szerint 2050-re a felére csökken a rendelkezésre álló megművelhető földterület nagysága. Pedig már ma is 1 milliárd ember éhezik a világon. Ez a szám gyors növekedésnek fog indulni, ha nem osztjuk szét igazságosan a termőterületet, nem növeljük a hozamokat és nem védjük a biológiai sokféleséget.

A világ különböző részein a kormányok, a vállalatok, a közösségek és az egyének mind másképp viszonyulnak a talajhoz. Míg egyes régiókban fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok, valamint a vegyi növényvédő szerek és műtrágyák visszafogott használata révén tudatosan óvják a talajt, máshol továbbra is gyorsabban merítik ki erőforrásait, mint ahogyan a tápanyagok visszaforgathatók. „Gyűjtenünk kell az adatokat, és be kell bizonyítanunk a gazdáknak, hogy a fenntartható gyakorlatok igenis működnek. A fenntartható földhasználati és talajgazdálkodási gyakorlatok elterjesztéséhez szemléletváltásra és egy hatékony globális irányítási módszerre lenne szükség.

Az ENSZ fenntartható fejlesztési céljai iránymutatást nyújtanak ahhoz, hogyan alakíthatunk ki egy jobb és fenntarthatóbb jövőt mindenki számára. A fenntartható fejlesztési célok foglalkoznak napjaink globális kihívásaival. A 17 cél közül négy – a 2., 3., 12. és 15. – konkrétan kapcsolódik a talajhoz. A 2. cél például hangsúlyozza, hogy fenntarthatóan kell termelnünk az élelmiszert, olyan mezőgazdasági gyakorlatok révén, amelyek javítják a talajminőséget. A 15. cél nagyrészt arról szól, hogy meg kell állítanunk és vissza kell fordítanunk a talajdegradációt, és véget kell vetnünk a biodiverzitás csökkenésének. Ebben a célban fogalmazódik meg az elsivatagosodás elleni küzdelem, a leromlott földterületek és talaj helyreállítása (ideértve az elsivatagosodás, az aszály és az árvizek sújtotta földterületeket is), valamint a talajromlásmentes világ létrehozásának gondolata. A nem kötelező erejű fenntartható fejlesztési célok felszólítják a világ összes országát arra, hogy segítsék elő a jólétet és védjék a környezetet.

A mezőgazdasági termőterületek jövője nem csak a kormányokon és a gazdákon múlik. Az oktatás is óriási hatással bír a jövőnkre nézve. Már birtokában vagyunk annak a tudásnak, amelynek révén megóvhatjuk a talajt. „Az oktatási intézményekben a mai fiatalok a hagyományos gyakorlatok mellett ismereteket szereznek a fenntartható megoldásokról is. Ez reményt ad arra, hogy a jövőben változni fognak a mezőgazdasági gyakorlatok, életben fogjuk tartani a talajt és megóvjuk biológiai sokféleségét a jövő nemzedékei számára.” A Koppert hozzájárul ennek megvalósításához azáltal, hogy olyan természetes megoldásokat kínál a növényeket érő kihívásokra, amelyek tiszteletben tartják és helyreállítják a talaj biodiverzitását – ezek Age zárógondolatai.

Hasznos információk és források

https://www.fao.org/world-soil-day/en/

https://www.fao.org/world-soil-day/campaign-materials/en/

https://sdgs.un.org/goals/goal15