Kültéri növények beporzási tanácsai

A Koppert poszméhek biztosítják a természetes beporzást mind a beltéri, mind a kültéri kultúrákban. Elmélyedünk a kültéri növények beporzásának legfontosabb elveiben, és gyakorlati tanácsokat fogunk adni a beporzási arány és az általános termelékenység maximalizálása érdekében. A beporzók vonzásától a beporzási technikák alkalmazásáig célunk, hogy felvértezzük Önt a bőséges és virágzó kültéri növények biztosításához szükséges ismeretekkel és eszközökkel. A kültéri növények jó beporzása az alábbi ajánlások betartásával érhető el.

Tippek a szabadtéri beporzáshoz

Időzítés

A virágzás kezdete előtt 4-7 nappal vezesse be a területre a poszméheket. A méhek a virágok kinyílása után azonnal megkezdik a beporzást. Gondoskodjon arról, hogy a méhkaptárat a szállítás után azonnal vagy egy napon belül a növényben helyezze el, hogy a poszméhek megtalálhassák a táplálékforrásokat.

Elhelyezés

A beporzási eredmények maximalizálása érdekében a kaptárakat egyenletesen helyezze el a parcellán belül. A szükséges kaptárak száma a növénykultúrától és más beporzó rovarok jelenlététől függ. A kaptárt vízszintesen helyezze el, hogy a poszméhek mindig hozzáférjenek a kaptárral szállított cukros vízhez. A dongókaptárak optimális elhelyezéséről itt olvashat bővebben.

A poszméhek és a mézelő méhek együttélése

A poszméhek és a mézelő méhek együtt dolgozhatnak a beporzás fokozása érdekében. Mindkét méhfajt ugyanabba a növénykultúrába engedheti. Tartson azonban legalább 100 méteres távolságot a poszméh- és a mézelő méhkaptárak között, a mézelő méhek ne legyenek szem előtt. Erre az óvintézkedésre azért van szükség, hogy a mézelő méheket ne vonzza a dongó kaptárakban lévő cukros víz, különösen akkor, ha a fő növény még nem virágzik.

A kaptár betelepülési időszaka

A kaptár elhelyezése után hagyja, hogy a méhek megnyugodjanak. Várjon legalább 30 percet, mielőtt kinyitná a kaptár ajtaját. A szállítás és a rázó mozdulatok kezdetben nyugtalanná tehetik a dongókat.

Hőmérséklet és árnyék

Védje a poszméhkaptárt a közvetlen napsugárzás okozta túlzott hőtől, különösen a meleg időszakokban. Biztosítson elegendő árnyékot a kaptár számára a növényzet árnyékában történő elhelyezéssel vagy további takarással. A hőségben élő poszméhekről itt olvashat bővebben.

A kaptár karbantartása

A kaptár alját tartsa szárazon az optimális kaptárkörülmények fenntartása érdekében. A kaptár bejárata legyen látható az emberek és a poszméhek számára is a virágzási időszakban. Ezt úgy érheti el, hogy a kaptárt egy ládára vagy egy kőhalomra helyezi. Ezenkívül távolítson el minden virágzó gyomnövényt a beporzási területen és környékén, mivel a poszméhek a célnövény helyett ezeket látogathatják meg.

Szélvédelem

Védje a kaptárt az erős szél ellen úgy, hogy védett helyre helyezi, vagy súlyokkal vagy más stabilizáló intézkedésekkel rögzíti.

Kémiai kompatibilitás

A virágzás előtt és alatt óvatosan bánjon a növényvédő szerekkel. Egyes növényvédő szerek károsak lehetnek a poszméhekre, és hosszú távú hatásuk is lehet. Beszélje meg a kérdést a tanácsadójával, vagy alternatívaként tekintse meg a mellékhatások alkalmazásunkat.

Az alábbi irányelvek betartásával optimalizálhatja a poszméhek beporzásának hatékonyságát a növénykultúrákban.