Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: július 07, 2022

„Két héten belül eltűnt az összes tripsz”

Integrált növénytermesztésnél gyakran szembesülünk újabb és újabb kártevők megjelenésével. Ez alól a pozsgás növények sem jelentenek kivételt. A vegyszermentes termesztéssel kísérletező holland, bleiswijki OVATA kertészet néhány évvel ezelőtt találkozott a Hercinothrips dimidiatus kártevővel. A Koppert sikeres új formában piacra dobott Chrysopa-E terméke eredményesnek bizonyul a kártevő elleni küzdelemben. A két vállalat immár közösen keresi a termék alkalmazásának és a kártevő kordában tartásának leghatékonyabb stratégiáját.

„Szenvedélyünk az embert és a természetet egyaránt tisztelő növénytermesztés” – ez a pozsgás növények termesztésére szakosodott OVATA kertészet küldetése. A vállalat mintegy nyolc éve egy éles irányváltással a vegyszermentes termesztés felé fordult. Szükség van a szemléletváltásra, részben azért, mert egyre több vegyi növényvédő szert vonnak ki a piacról. „Az általunk választott úton mindig újabb és újabb meglepetések várnak” – meséli Jan van Egmond, az OVATA kertészmérnöke. „De ezzel számoltunk, amikor belevágtunk a vegyszermentes termesztésbe. Mindig felbukkan egy új károkozó.”

Célzott megközelítés

Olyan kártevő rovarok jelennek meg, amelyek korábban egyáltalán nem vagy alig észrevehetően tudtak csak érvényesülni. „Egy széles hatókörű növényvédőszer-csomag egyszerre több kártevőfajjal is leszámolt” – magyarázza Van Egmond. „Most viszont célzottan igyekszünk csökkenteni a kártevő rovarok számát, például ragadozó atkák bevetésével.” Ez ugyanakkor azzal is együtt jár, hogy az OVATA sokkal több erőfeszítést tesz a növényállományban jelen lévő kártevők felderítésére. „Hetente három nap két munkatársunk végigjárja a konténereket, hogy szemrevételezéssel ellenőrizze a növények állapotát. Ez sok időt elvesz, de elegedhetetlen.” A Koppert dísznövény-termesztésre szakosodott tanácsadója, Arthur Kalkman is hangsúlyozza a megfelelő felderítés fontosságát. „Az alapvető károkozók tekintetében időközben már több vállalatnak sikerült hatékony stratégiát kidolgoznia. E vállalatok közé tartozik az OVATA is. A növénytermesztésben azonban mindig felüti a fejét egy újabb kártevő. Minél hamarabb felfedezzük, annál gyorsabban tudunk tenni az elszaporodása ellen.”

E felderítés közben szembesült az OVATA néhány évvel ezelőtt első alkalommal a Hercinothrips dimidiatus okozta károkkal; e kártevőt korábban vegyi növényvédő szerek használatával irtották. „Ez a tripszfaj nem tud repülni” – magyarázza Van Egmond. „Az ismert röpképes tripszfajok egyedszámát a növényzet fölé függesztett csapdák segítségével állapítjuk meg. Minden héten körbejárjuk az állományt, hogy megvizsgáljuk, mekkora az általuk okozott nyomás. E tripszfajok ellen ragadozó atkák kihelyezésével lépünk fel. Csakhogy a ragadozó akták önmagukban nem képesek hatékonyan csökkenteni a Hercinothrips dimidiatus egyedszámát. Ezért erre más megoldást kellett találnunk. Mindenfelől azt hallottuk, hogy a Chrysopa-E lehet a megoldás kulcsa.”

Falánk lárvák

A Koppert Chrysopa terméke széles körben használható különböző kártevő rovarok biológiai szabályozására. A munka dandárját a közönséges zöldfátyolka (Chrysoperla carnea) lárvája végzi. „Ennek a lárvának elképesztő az étvágya” – meséli makrobiológiai termékszakértőnk, Rianne Lek. „A petéből kikelt lárva teljesen kiszívja más kártékony rovarok testnedveit. Különösen a tripszeket, a levéltetveket és a viaszos pajzstetveket kedveli.” A lárvákat tartalmazó Chrysopa már régóta szerepel a Koppert kínálatában, de a petéket tartalmazó Chrysopa-E csak 2021-ben került a piacra. „A peték könnyebben és gazdaságosabban kihelyezhetők, mint a lárvák.” Egyetlen Chrysopa lárva háromszáz levéltetvet vagy más rovart fogyaszt el, mielőtt kifejlett zöldfátyolka válna belőle. Lek szerint ez elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a populációk kialakulását. „Megelőzési célra elegendő kisebb mennyiségű Chrysopát kihelyezni, a nagyobb egyedszámú kártevőpopuláció leküzdéséhez azonban nagyobb mennyiségre van szükség. A peték kijuttathatók például a ragadozó atkákkal egyidejűleg. Így elkerülhető a plusz munka, ha amúgy is használják a légfúvó készüléket más jótékony rovarok kijuttatásához.”

„Fontos, hogy a petéket egyenletesen oszlassuk el a növényzeten” – teszi hozzá Kalkman. „A Chrysopa-E esetében erre különösen ügyelni kell, mert a peték rendkívül aprók. Egy kisebb hengeres doboz 100 000 petét tartalmaz. Vagyis szükség van egy hordozóanyagra, amely a térfogat növelésével elősegíti a peték megfelelő eloszlatását.” Éppen ezért az OTAVA ragadozó atkákkal keveri a petéket. Van Egmond: „Rövid ideig egy speciális hűtőcellában tároljuk mindkét terméket, hogy a lehető legkedvezőbb körülmények közepette tudjuk kijuttatni őket. Még keressük, hogyan tudnánk négyzetméterenként optimálisan eloszlatni a területen. Igazából ki kell dolgoznunk a megfelelő stratégiát. Mennyi Chrysopa-E terméket juttassunk ki, milyen gyakran és mikor? Abban, hogy a termék elvégzi a dolgát, már biztosak vagyunk.”

Kísérletet végeztek ugyanis saját növényházukban, hálóból készült kisebb sátrakban. A sátrakban elhelyeztek néhány növényt viszonylag sok Hercinothrips dimidiatusszal, és egy jó adag Chrysopa-E termékkel. „Két héten belül eltűnt az összes tripsz” – állítja Van Egmond. Az említett kísérlet kézzelfoghatóvá tette az eredményt. Lek: „A Chrysopa lárvák éjszakai életmódot folytatnak. Ezért a növénytermesztők számára szinte észrevétlenek. Nappal rejtőzködnek, például a cserép pereme alatt húzzák meg magukat. Ezért a Chrysopát nem a láthatósága, hanem az eredményessége alapján kell megítélni.” Van Egmond szerint a nyár folyamán pontosabban meg tudják majd határozni a Chrysopa-E kijuttatásának megfelelő stratégiáját. „A kísérleti vizsgálattal ellentétben most korábbi stádiumban helyezzük ki Chrysopa-E termékünket. Ez nagyban megnöveli a hatékonyságát. Végsősoron a biológiai gazdálkodás kiindulópontja, hogy időben felfedezzük és kritikus egyedszám alatt tartsuk a kártevőket. Ezért helyezünk olyan nagy hangsúlyt a felderítésre. Korábban csak azután fedeztük fel a Hercinothrips dimidiatus egyedeit, hogy kárt okoztak a növényekben. Most próbálunk egy lépéssel előttük járni.”

A Chrysopa-E a Hercinothrips dimidiatus mellett sikerrel alkalmazható a levéltetvek ellen, és a kártékony szint alatt tartja a viaszos pajzstetvek populációját is. Emellett a Koppert Vertifynál végzett kísérlete igazolta az Echinothrips faj elleni hatékonyságát. Még teljes gőzzel zajlanak a termék más kártevőfajok elleni eredményességét vizsgáló kísérletek. „Azt tanácsoljuk ügyfeleinknek, hogy ne féljenek kísérletezni és saját tapasztalatot szerezni a Chrysopa-E hatékonyságáról” – mondja Kalkman. „Végül is egy viszonylag fiatal, de máris sokak által kedvelt termékről van szó.”

A pozsgások termesztésére szakosodott OVATA kertészet

Aloe, pozsgafa, fáskövirózsa, gasztéria, pompás tőrózsa és varjúhájfa. Az OVATA kertészet különböző pozsgás növényfajták termesztésével foglalkozik. Bleiswijk településen zajlik a növénytermesztés két helyszínen: az egyiken dugványoznak, a másikon pedig felnevelik a palántákat. Összesen 10 hektárnyi területet fednek be az üvegházak, amelyekben robotok és modern technológiák alkalmazásával, teljesen automatizált módon folyik a termesztés. A cserepes növények SuPure néven jutnak el az ügyfelekhez egész Európában, például az IKEA-hoz. Az OVATA egyszemélyes vállalkozásként kezdte működését 1987-ben, Plantenkwekerij Hans Ammerlaan néven. A vállalat mára már negyven állandó alkalmazottat foglalkoztat, és ez a létszám a csúcsidőszakokban szezonális munkásokkal bővül.

Megjelent a KAS magazinban, 2022 márciusában