Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: szeptember 24, 2018

Beporzás mesterséges fénynél

Bumblebee Bombus terrestris pollinating flower

Ahogy egyre rövidülnek a nappalok és csökken a hőmérséklet, a termelők az északi félteke magasabb szélességi fokainál úgy fordítanak egyre nagyobb figyelmet a növénytermesztési célú, úgynevezett kertészeti világításra. Ideje megvizsgálni, hogy mindez milyen hatással van a növényházakban munkájukat végző beporzókra! A Koppert Biological Systems nemrégiben adott ki egy hasznos kézikönyvet és egy tájékoztatót, amelyek bemutatják a mesterséges világítás melletti beporzásra vonatkozó bevált gyakorlatot.

A világszerte a poszméhfajok egyik legnagyobb tenyésztőjének számító Koppert Biological Systems K+F osztálya az évek során alapos ismeretekre tett szert ezen beporzórovar viselkedésére vonatkozóan különböző körülmények és éghajlati viszonyok mellett. Folyamatosan fejlesztett Natupol kaptáraik a legújabb innovációkat alkalmazzák a növényházi termesztésű zöldségek és gyümölcsök optimális beporzása érdekében. A bevált gyakorlatok és tanácsok, amelyeket most megosztanak a termelőkkel, több mint 30 év szakmai tapasztalatain, valamint a termelők értékes visszajelzésein alapulnak. Az „A beporzás és a kertészeti világítások” című nyolcoldalas kiadvány tanácsokkal szolgál azt illetően, hogy mikor érdemes kinyitni és bezárni, illetve hol érdemes elhelyezni a kaptárakat, mik a méhek látására alapozott ún. „Bee vision” innováció előnyei, valamint milyen befolyásoló tényezők – például bevonatok, hálók és szűrők – korlátozhatják nem várt módon a fényt. A kiadvány arra vonatkozóan is tartalmaz információkat, hogy mi a teendő havazás esetén.

Tudásmegosztás

A Koppert Biological Systems a tudásanyag növekedésén alapuló cég, ezért fontos érték számára a legfrissebb kutatási eredmények és a világszerte több mint 200 tanácsadón keresztül összegyűlt tanácsok, valamint a hírek rendszeres online és más médián keresztüli megosztása. A kézikönyv, amely grafikonokkal mutatja be a kutatási eredményeket, iránymutatásokkal is szolgál a termelők számára, amelyek révén elkerülhetnek bizonyos, a kaptárak telepítésével és használatával kapcsolatos hibákat. A hasznos illusztrációk révén a kézikönyv tartalma könnyen megérthető és alkalmazható a gyakorlatban.

– Reméljük, hogy a kézikönyvben közzétett iránymutatások révén biztosítani tudjuk, hogy a termelőink a legjobb eredményeket érjék el a Natupol kaptárokkal – mondta Anne Mathijssen, junior termékmenedzser. „A kaptár összes jellemzőjét bemutatjuk, és tanácsokat adunk arra vonatkozóan, hogy miként javítható a poszméhek által nyújtott teljesítmény kedvezőtlen (nappali) fényviszonyok esetén. Reméljük, hogy a termelőink jó hasznát veszik majd a tanácsainknak, ami jobb termést eredményez. –

Amikor a múlt század vége felé először vezették be a kertészeti világításokat az európai növényházakban az éjszakai növényfejlődés elősegítése, valamint a hosszabb téli termelési időszak érdekében, a Koppert Biological Systems kutatói és a termelők megfigyelték, hogy a poszméhek nem tudtak hatásos és egyenletesen jó beporzási teljesítményt nyújtani ezen feltételek mellett. Úgy találták, hogy a mesterséges világítás gyakran a poszméhkolóniák gyors leromlásához vezetett. A cég azóta már megoldásokat talált ezen problémákra.

Folyamatos innováció

A kaptárakat illető első innováció a vezeték nélküli „Wireless Beehome” rendszer bevezetése volt 2005-ben, amely biztosította, hogy a poszméhek csak olyankor repüljenek ki, amikor van elegendő napfény. A következő innovációra 2010-ben került sor, amikor a Koppert Biological Systems megoldotta a megfelelő kaptárelhelyezésre vonatkozó problémákat, és a bevált gyakorlatra vonatkozó tanácsokat tett közzé. 2015-ben megkezdődött a Metazet által kínált horizontális rendszer támogatása a mesterséges világítás melletti optimális kaptárelhelyezés érdekében. A társaság ezt követően 2010 és 2016 között tovább vizsgálta a poszméhek tájékozódását mesterséges megvilágítással ellátott növényházakban, és mindennek hatását a poszméhek viselkedésére. Az ezen időszakban végzett kutatások rámutattak arra, hogy a poszméhkaptár rossz láthatósága negatív hatással van a beporzásra. A „Bee vision” innováció 2017-es bevezetése 12%-kal javította a poszméhek tájékozódását. A társaság K+F osztályának reményei szerint a Natupol termékcsalád új jellemzőjét mutathatja be még az év vége előtt.

Töltse le az „A beporzás és a kertészeti világítások” című kézikönyvet