Kategória: Hírek
Közzététel dátuma: május 23, 2022

Paradicsommoly (Tuta absoluta): tucatnyi természetes ellenség

Bár a Tuta absoluta Dél-Amerikából származik, ez a molylepke az európai paradicsomtermesztés egyik legnagyobb kártevőjévé vált. Ráadásul a problémát súlyosbítja, hogy a Tuta absoluta ellen olyan gyakran használnak vegyszereket, hogy szinte minden vegyszerrel szemben ellenállóvá vált. Szerencsére van megoldás: a természetes ellenségek kombinálása.

A paradicsommoly elleni védekezésben általában kulcsfontosságú a többféle természetes ellenség használata. A parazita darazsak gyakran természetes módon vannak jelen a növények között, ezért fontos, hogy olyan vegyszereket válasszunk, amelyek nem pusztítják el ezeket a hasznos természetes ellenségeket.

Fonálférgek

A fonálférgek új eszköznek számítanak a hernyók elleni küzdelemben. Az Entonem (Steinernema feltiae nematodes) hatékony kezelést jelent a hernyók ellen. A fonálférgeket a lombozatra lehet permetezni, ahol behatolnak a Tuta hernyókba, és olyan baktériumokat engednek beléjük, amelyek elpusztítják a hernyót, és péppé bontják a szöveteket. A fonálféreg ezután elfogyasztja a pépet, és elszaporodik az elpusztult hernyóban. Oldószer használata jelentősen javíthatja a termék hatékonyságát. A Tuta absoluta ellen fonálférgekkel való védekezésről itt olvashat bővebben.

Ragadozó bogár

A ragadozó bogarak teljesen szárazra szívják a petéket és a fiatal hernyókat. Már egy fiatal kultúrában is el lehet engedni őket, így amint megjelennek a hernyók, máris kész a sereg. A hadsereg erejének fenntartása érdekében azonban kiegészítő élelmet kell biztosítani.

A ragadozó bogár Macrolophus pygmaeus (Mirical) nemcsak a hernyók, hanem a liszteskék vagy molytetvek, a levéltetvek, a takácsatkák és a levélaknázó-lárvák ellen is alkalmazható védekezésül. A Nesibug terméknévvel rendelkező Nesidiocoris tenuis rendkívül hatékony a Tuta absoluta ellen. A Mediterrán országokban ez a ragadozó bogár fontos természetes ellenséggé vált. A bogár azonban megmutatta kevésbé pozitív oldalát is az északnyugat-európai üvegházakban, ahol károsítja a növényeket, és a fiatal hajtások, illetve a virágok deformálódását, valamint pusztulását okozza.

Parazitoid darázs

A Necremnus tutae parazitoid darázs Spanyolországban és más mediterrán országokban természetes módon fordul elő. Ez a darázs igen hatékony lehet a Tuta absoluta elleni küzdelemben. Míg a Nesidiocoris különösen a fiatal növényekben hatékony, addig a Necremnus a magas növényeknél használható sikeresen. Sajnos még nem tudjuk szaporítani ezt a parazita darazsat, hogy természetes ellenségként szabadon engedjük. Ha azonban ez a hatékony természetes ellenség természetes módon is jelen van a termesztett növénykultúrában, bánjon vele óvatosan, és a megfelelő vegyszereket válassza.

Egy másik parazitoid darázs, a Trichogramma, laboratóriumban is tenyészthető. Ez előny, de hátránya, hogy ez a parazitoid darázs nem olyan hatékony, és csak kiegészítő intézkedésként használható.

Bacillus thuringiensis

Ez a hernyó legrégebben ismert természetes ellensége. A Bacillus thuringiensis egy olyan baktérium, amely mindenféle hernyót megtámad, különösen azok fiatal korában. A növények permetezése után a hernyó táplálkozás közben juttatja be a saját szervezetébe a baktériumot. A baktérium megmérgezi, és néhány napon belül elpusztítja a hernyót.

Feromoncsapdák

A feromonok ivari csalogatóanyagok (szexferomonok), amelyek a lepkék és molylepkék hímjeit vonzzák. Mindegyik fajnak megvan a saját feromonja. A Tutasan kifejezetten a Tuta absoluta számára lett kifejlesztve. Ez a csapda a Pherodis feromon segítségével fogja el a molyokat. A Deltratrap a Pherodis feromonokkal kombinálva lehetővé teszi annak megfigyelését, hogy ez a moly jelen van-e az állományban. Ráadásul a csapdával a hímek egy részét is elkapja, így azok nem tudják megtermékenyíteni a nőstényeket.

Ragacsos csapdák

A Horiver Tuta a Tuta absoluta megfigyelésére és csapdába ejtésére is használható. Ezeket a fekete ragacsos csapdákat alacsonyan kell a növények közé felakasztani.