A méhkaptárak optimális elhelyezése

A kaptárak helyes elhelyezése

A poszméhkaptárak megfelelő elhelyezése jelentősen növelheti a poszméhek beporzási hatékonyságát. A következő lépésekkel növelhető a poszméhek termelékenysége:

  • A poszméhek és az emberek közötti sikeres kommunikáció biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy a kaptárakat jól látható helyen helyezzük el, ami mindkét fél számára lehetővé teszi a könnyű azonosítást és hozzáférést.
  • Az optimális láthatóság érdekében ajánlott a kolóniákat utak közelében, lehetőleg 2 méteres távolságon belül elhelyezni.
  • Télen elegendő fénynek kell elérnie a kaptárakat, míg a melegebb időszakokban kerülni kell a közvetlen napfényt. Pedig a poszméheknek napfényre van szükségük ahhoz, hogy hatékony beporzók legyenek.
  • Emellett elengedhetetlen, hogy a kaptárak körül a páratartalmat 80% alatt tartsuk.

Kaptárak elhelyezése különböző évszakokra

Fokozott fényviszonyok (tavasz, nyár)

Ezekben az évszakokban célszerű a kaptárakat a föld felett 20-60 cm magasságban, az út déli oldalán elhelyezni. Ez az elhelyezés biztosítja, hogy a kaptárak egész nap megfelelő árnyékot kapjanak. Elégtelen árnyék esetén további intézkedéseket kell tenni, különösen ősszel, amikor a Wireless Beehome System zárva van. Magas hőmérséklet idején védje a dongókat a hőségtől.

Alacsony fényviszonyok (tél)

Télen válasszon olyan helyet, ahol a kaptárak korai napfényt kapnak, jellemzően az északi oldalon. Szükség esetén a kaptárak magasabbra is elhelyezhetők a növényállomány belsejében, legalább 1,4 méteres magasságban a földtől, különösen sűrű növényállományú területeken. A tél legsötétebb napjain fontolja meg a kaptárak elhelyezését a növényzet felett, az üvegház teteje közelében. Így a poszméhek maximális napfényt kapnak, ami segíti a tájékozódásukat. A túlmelegedés elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy a kaptárak ne legyenek túl közel a hőtermelő lámpákhoz. Emellett délután a kaptárak fölé helyezett árnyékolókkal védje a közvetlen napfénytől.Alacsony hőmérséklet idején védje a dongókat a hidegtől.

Ajánlott kaptármennyiség

Az optimális teljesítmény érdekében a legjobb, ha két kaptárnál több kaptárat nem fürtöz össze. Ha a kaptárakat függőlegesen helyezi el (nem ajánlott), ügyeljen arra, hogy a kaptárak kilépési pontjai különböző irányokba nézzenek, távol a terménytől. Vízszintes elhelyezés esetén a bejáratok lehetnek ugyanabban az irányban, de a terménytől távolabb, és legfeljebb két kaptárat lehet csoportosítani.

A kaptár védelme

A kaptárak hatékonyságának fenntartása érdekében elengedhetetlen, hogy a kaptárakat megvédjük a kedvezőtlen időjárási körülményektől, például a páralecsapódástól és az esővíztől. A méhcsalád jólétének biztosítása és a lehetséges kockázatok megelőzése érdekében ajánlott a kaptárak rendszeres karbantartása és ellenőrzése.