Mesterségesen megvilágított növények beporzási tanácsai

Mivel a poszméhek elegendő nappali fényre vannak utalva, a jó beporzási feltételek biztosítása érdekében mesterséges megvilágítással is lehet élni. Mivel a dongóknak tájékozódási problémáik adódhatnak, ha a napfény nem elegendő (különösen a legrövidebb nap előtt vagy után 4-10 héttel, a földrajzi szélességtől és a környezettől függően), a kolóniák gyors csökkenése következhet be. A mezőgazdaság folyamatosan fejlődő világában a mesterséges világítás használata forradalmasította a növénytermesztést a nappali órák meghosszabbításával és az egész éves termelés lehetővé tételével. Ezzel a technológiai fejlődéssel azonban együtt jár az a kritikus kihívás, hogy a beltéri környezetben is biztosítani kell a hatékony beporzást.

Míg a kültéri beporzást gyakran természetes tényezők, például a szél és a rovarok segítik elő, a mesterségesen megvilágított növények esetében gondos mérlegelésre és tudatos beavatkozásra van szükség az optimális beporzási arány elérése érdekében. Ebben a cikkben a beltéri környezetben történő beporzás egyedi szempontjait vizsgáljuk meg, és értékes tanácsokat adunk a lehetséges akadályok leküzdéséhez. A különböző beporzási módszerek szerepének megértésétől a beporzók vonzására irányuló intelligens stratégiák alkalmazásáig célunk, hogy felvértezzük Önt a mesterségesen megvilágított növények sikeres beporzásához szükséges ismeretekkel és meglátásokkal.

Tippek a beporzáshoz a mesterségesen megvilágított növényeknél

Bemutatjuk a vezeték nélküli méhészeti rendszert (WBH)

A nappali fényviszonyokkal kapcsolatos problémák kiküszöbölésére javasoljuk a Wireless Beehome-System (WBH) telepítését. A WBH-rendszerrel a termelők lehetővé tehetik a poszméhek számára, hogy a megfelelő napfényű időszakokban repülhessenek. A dongók átlagosan 10:00 és 14:00 óra között (4 héttel a legrövidebb nap előtt/után) repülhetnek, hetente további fél órával. Az optimális beporzási időtartam érdekében a WBH-rendszert csatlakoztathatja a klímaszámítógéphez a tényleges fényintenzitás méréséhez.

Elhelyezési tanácsok mesterségesen megvilágított növényeknél

A legjobb eredmények érdekében vegye figyelembe a következő elhelyezési tanácsokat a mesterséges megvilágítású üvegházakban:

  • A magasabb földrajzi szélességű régiókban (Skandinávia - Észak-Európa) a 40. héttől (+4) a 10. hétig (-4) helyezze a méhcsaládokat magasan vagy a növények fölé.
  • A méhcsaládokat úgy helyezzük el, hogy közvetlen és korai napfényt kapjanak.
  • Biztosítson árnyékot a méhcsaládoknak az intenzív napsugárzás idején, 11:00 és 15:00 óra között, különösen ősszel és kora tavasszal.
  • Biztosítsa, hogy a korai napfényt ne akadályozzák oldalsó paravánok, polikarbonát oldalfalak vagy egyéb szűrők.
  • A 6-10. hét között térjen vissza a szélességi fok alapján a szokásos méhcsaládbeosztásra.

Hó beporzás közben

Hogyan kell beporozni hó alatt? Havazáskor a tájékozódás komolyan megzavarodik, mivel a hó az UV-fény 90%-át visszaveri. Amikor a hó betakarja az üvegházat, hatékony UV-szűrőként hat, ami befolyásolja a beporzást. Figyelje a beporzást, és fontolja meg további méhcsaládok beiktatását vagy ideiglenes kézi beporzást, ha a természetes beporzás nem elegendő. Ha lehetséges, távolítsa el a havat az üvegház tetejéről.

Energiaszűrők és termesztő lámpák

A mesterségesen megvilágított üvegházakban az energiaernyők használata a fényszint csökkenéséhez vezethet, ami befolyásolja a dongók navigációját. Ennek kiküszöbölésére szinkronizáljuk a dongókaptárok nyitását az energiaernyővel és a nappali fényciklussal, és csak akkor engedjük a méheket repülni, amikor elegendő a nappali fény (pl. 10:00 és 15:00 között). Ha az energiaernyő egész nap zárva marad, akkor jobb, ha a kaptárakat is bezárjuk. A poszméhek képesek repülni és táplálékot keresni mesterséges megvilágítás mellett, de a kizárólag mesterséges fényekkel megvilágított környezetben nehezen tudnak tájékozódni és visszatérni a kaptárakba.

A fény hatása a beporzásra

A termesztőfények használata, különösen télen a növények nappali idejének meghosszabbítása érdekében, problémákat okozhat a poszméhek számára. A termesztőfények a növények növekedése és fejlődése szempontjából fontos fényspektrumot bocsátanak ki (400-700 nm), de hiányzik belőlük a dongók tájékozódásához szükséges UV-spektrum. Ezenkívül a lámpák hője károsíthatja a dongók szárnyait, miközben a lámpák felé repülnek, és a több fényforrás összezavarhatja a dongók tájékozódását.

Annak érdekében, hogy a dongók ne repüljenek céltalanul a növényállományban, ajánlatos a termesztőfényeket jóval napnyugta előtt kikapcsolni, hogy ösztönözzük a méhek visszatérését a kaptárba.

LED-fények és beporzás

A holland üvegházakban 2008 óta a LED-es világítással szerzett tapasztalatok alapján nem tapasztaltak a hagyományos mesterséges világításhoz hasonló problémákat. Ezért a piros és kék LED-fények használatához nem szükséges a Wireless Bee Home (WBH).